020 - 623 68 32 info@losenstigter.nl

Kennis

Octrooirecht

Wilt u uw uitvinding professioneel registreren en beschermen? Maak dan gebruik van het octrooirecht door Los & Stigter. U kunt een octrooi krijgen voor een uitvinding die zowel inventief als nieuw is. Ook moet het toepasbaar zijn op het gebied van de nijverheid. Deze eisen worden universeel gesteld aan uitvindingen die in aanmerking willen komen voor vastlegging in octrooirecht.

 

Bescherming van uw uitvinding

Octrooirecht biedt u de mogelijkheid om uw nieuwe uitvinding, product of werkwijze te beschermen tegen onbevoegd gebruik door derden. Los & Stigter beschikt over de nodige octrooigemachtigden om u te helpen octrooirecht te verkrijgen voor uw uitvinding. Wij zetten ons er actief voor in dat uw uitvinding beschermd wordt tegen het kopiëren door uw concurrenten. Een ander groot voordeel is, dat u met het octrooirecht de mogelijkheid heeft om uw kennis in licentie te geven aan andere bedrijven. Bezit van octrooirecht kan ook op die wijze zeer winstgevend zijn voor uw bedrijf.

In Nederland zijn er verschillende manieren om een octrooirecht te verkrijgen. U kunt een nationaal, internationaal of Europees octrooirecht aanvragen. Los en Stigter kan u bij al deze octrooien assisteren.

 

Waarom Los & Stigter?

  • Opgericht in 1910

  • Bevoegd om op te treden voor het Europese Octrooibureau

  • Bescherming op wereldwijde basis door uitgebreid net van professionele relaties

Geldigheid van een octrooi

Het Nederlandse en Europees octrooi is maximaal 20 jaar geldig vanaf de dag dat de aanvrage werd ingediend. Over het algemeen hebben de meeste octrooien echter een kortere levensduur. Er is namelijk een kostensysteem van toepassing waardoor er betaald moet worden om het octrooi in stand te houden. De instandhoudingstaks op een octrooi is progressief, wat betekent dat u per jaar meer moet gaan betalen. Uw uitvinding zal immers door bijvoorbeeld bepaalde technologische ontwikkelingen minder waard worden.

 

Toetsing van een octrooi

In sommige landen moet u uw octrooi laten toetsen. Het kan zijn dat er namelijk al een octrooi is dat lijkt op de uitvinding die u bedacht heeft. Er wordt dan beoordeeld in hoeverre uw uitvinding wel of niet verschilt van het reeds bestaande octrooi. Verschilt uw uitvinding genoeg, dan krijgt u een octrooi.

In Nederland kennen we echter geen toetsing van een octrooi. Doet u bij Los & Stigter een octrooiaanvraag, dan krijgt u deze ook altijd. Let op: dit betekent ook als er uit een eerder onderzoek blijkt dat er al een soortgelijk octrooi op de markt is. Een octrooi als deze heeft voor u zelf weinig waarde als u het wilt gebruiken tegen inbreuk bij een rechter. Iemand kan dan terecht aanvoeren dat het inbreuk niet geldig is, aangezien er een soortgelijk octrooi reeds bestaat.

Wilt u meer weten over octrooirecht? Bezoek dan de website van het RVO.